Tabung 5F

Memaparkan Dairy Keluarga 5F

Ahad, 10 Ogos 2014

Cara Mudah ke Universal Studio Singapore (USS)

1. Station Bas Larkin, JB
Biasanya bila naik bas dari Utara, Pantai Barat atau Timur
hentian utama di Larkin.
Kalau turun di Kota Raya boleh dapatkan teksi ke station bas Larkin.

2. Bas 170
Untuk ke Singapore tak perlu kita booking tiket bagai.
Terus cari Bas 170 berwarna kuning.
Tambang dalam RM2.20 ke imigesen Malaysia.
Perjalanan pun dekat saja dalam 10 minit.

3. Check in Imigresen Malaysia
Turun bas 170 kita pergi untuk check in di  level atas dengan
menaiki escalator
Selesai "check in" kita terus dapatkan bas 170 semula.
Kalau terlepas bas jangan risau sebab
bas 170 sentiasa ada.
Ada tempat menunggu bas.
Pastikan tiket jangan dibuang sebab tiket tu boleh digunakan semula.

4. Check in Imigresen Singapore.
Tak sampai 10 minit kita sampai ke imigresen Singapore.
Itupun jika jalan tak sibuk.
Paling selamat pergi masa bekerja.
ibu pergi Hari Jumaat so tidak perlu beratur sebab memang tak
ramai orang.
Isi borang dan terus "check in" ke Singapore.
Imigresen Singapore sama macam Malaysia dan Indonesia.
Tidak cerewet berbanding semasa ibu ke Vietnam , Hong Kong dan China.

5. Bas ke Pulau Sentosa
Turun dari Imegresen tu terus menuju ke bas stand.
Jangan segan bertanya ye.
Alhamdulillah ibu jumpa semua yang baik dan peramah tak kira Melayu dan Cina.
Semua dengan ramah sedia membantu kami.

Ada bas berwarna merah menuju ke Pulau Sentosa.
Tak perlu beli tiket kat kaunter.
Bayar je semasa naik bas.
Seorang dalam $5.
Pastikan sediakan wang sekeping $5 kerana baki tidak akan
dipulangkan.
Perjalanan dari Woodlands ke Pulau Sentosa lebih kurang 1 jam.

6. Universal Studio Singapore USS
Bas terus membawa kita menuju ke sana.
Kalau tak silap ibu, station bas ni bawah tanah.
Luas sangat.
Sampai je kita terus naik eskalator ke USS.
Memang tak sesat punya sebab bas parking betul-betul depan tangga escalator.
Dan jangan risau sebab banyak bas yang akan membawa kita kembali
ke Woodlands/imigresen  tu dengan tambang yang sama.

7. Tiket USS
Ibu beli di kaunter.
Agak mahal sebab petukaran duit Malaysia yang turun.
Tiket berharga $74 seorang.
Masa ibu pergi pertukaran wang yang rendah menyebabkan tiket jadi RM215
Katanya kalau kita tempah melalui on-line lagi murah.
Tiket tu diberi tempoh 6 bulan dari tarikh booking.
Dengan tiket tu masuklah kemana-mana saja.
Pastikan tiada bayaran lain dikenakan.
Sama macam kat Disneyland.
USS ditutup pada 7 malam.


8. Makanan dan Minuman
Tak ada masalah untuk dibawa masuk.
 Pastikan makanan dimasukkan ke dalam beg bertutup.
Ibu sekadar bawa roti dan air.
Kat dalam tu banyak gerai makanan dan banyak juga yang halal.

9. Solat
Disediakan tempat solat kat dalam nie.

 Taraaaaa......akhirnya USS di depan mata.
Bukan main melancong ke obesi bagai, USS belum pernah jejak...hehehe.....
Bila naik je dari eskalator kita akan jumpa trade mark ni.
Posing la puas-puas....
Ni bahagian luarnya.
Kalau tak masuk pun boleh aje posing sini tanpa apa-apa bayaran....

Along yang teringin sangat nak ke sini.
Katanya cuti sem berbaki 2 minggu lagi......
Alahai, anak-anak sekarang bila cuti ajak pergi obesi...
Ibu dulu nak pergi KL pun susah tau.....
Puas hati dapat bergambar kat sini....hahaha....

p/s:
n3 yang ibu copy paste dari blog family.....

2 ulasan:

Khai♥Rin : anies berkata...

Sy jg yg belum smpi2 lg ke sini ;)

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)